4/5 as a decimal
4/5 as a decimal

Conversion of decimal to fraction

We at ask-math believe that educational material should be free for everyone. Please use the content of this website for in-depth understanding of the concepts. Additionally, we have created and posted videos on our youtube.

We also offer One to One / Group Tutoring sessions / Homework help for Mathematics from Grade 4th to 12th for algebra, geometry, trigonometry, pre-calculus, and calculus for US, UK, Europe, South east Asia and UAE students.

Affiliations with Schools & Educational institutions are also welcome.

Please reach out to us on [email protected] / Whatsapp +919998367796 / Skype id: anitagovilkar.abhijit

We will be happy to post videos as per your requirements also. Do write to us.

For conversion of decimal to fraction, follow the following steps.



Step 1: Put 1 in the denominator $\frac{2.6}{1}$
Step 2: Shift the decimal to right place $\frac{2.6}{1}=\frac{2.6}{10}$ (1 shift)
Step 3: Count the shifts and put that much zeros with 1, $\frac{26}{10}$
Step 4: Convert the fraction in lowest (reduced form )if possible.

$\frac{26\div 2}{10\div 2}=\frac{13}{5}$

Example 1: Express 1.28 in fraction
1.28 = $\frac{1.28}{100}$ (shifting of decimals by 2 places)

= $\frac{128\div 2}{100\div 2} = \frac{64}{50}$

= $\frac{64\div 2}{50\div 2}$

= $\frac{32}{25}$

Example 2: Express 0.777 in fraction

0.777 = $\frac{0.777}{1000}$ (shifting of decimals by 3 places)

= $\frac{777}{1000} $


Some more examples

1) Convert 34.178 into a fraction.

Solution :

Decimal fraction = 34.178

Decimal places = 3

Thus, Numerator = 34178 x 1000

Denominator = 1000

Fraction = 34178 /1000

= 34178/1000 ÷ 2/2

= 17089/500

2) Convert 0.76 into a fraction.

Solution :

76/100

= 76/100 ÷ 2/2

= 38/50

3) Convert 1.8 into a fraction.

Solution :

18/10

= 18/10 ÷ 2/2

= 9/5

4) Convert 0.25 into a fraction.

Solution :

25/100

= 25/100 ÷ 5/5

= 5/20 ÷ 5/5

= 1/4

5) Convert 1225.8 into a fraction.

Solution :

12258/10

= 12258/10 ÷ 2/2

= 6129/5

6) Convert 0.80 into a fraction.

Solution :

80/100

= 80/100 ÷ 10/10

= 8/10 ÷ 2/2

= 4/5

7) Convert 0.66 into a fraction.

Solution :

66/100

= 66/100 ÷ 2/2

= 33/50

8) Convert 0.025 into a fraction.

Solution :

25/1000

= 25/1000 ÷ 5/5

= 5/200 ÷ 5/5

= 1/40

9) Convert 4.25 into a fraction.

Solution :

425/100

= 425/100 ÷ 5/5

= 85/20 ÷ 5/5

= 17/4

10) Convert 15.05 into a fraction.

Solution :

1505/100

= 1505/100 ÷ 5/5

= 301/20

11) Convert 0.008 into a fraction.

Solution :

8/1000

= 8/1000 ÷ 8/8

= 1/250
________________________________________________________________________
Practice
1) Convert the following decimal to fraction.
a) 0.35
b) 1.75
c) 125.80
d) 0.0105
e) 0.12


Decimals

Expansion of decimals
Comparison of decimals
Addition of Decimals
Subtraction of Decimals
Multiplication of Decimals
Division of Decimals
Conversion of decimal to fraction

From conversion of decimals to Introduction of decimals

Number System

Home Page