Degree of the Polynomial

We at ask-math believe that educational material should be free for everyone. Please use the content of this website for in-depth understanding of the concepts. Additionally, we have created and posted videos on our youtube.

We also offer One to One / Group Tutoring sessions / Homework help for Mathematics from Grade 4th to 12th for algebra, geometry, trigonometry, pre-calculus, and calculus for US, UK, Europe, South east Asia and UAE students.

Affiliations with Schools & Educational institutions are also welcome.

Please reach out to us on [email protected] / Whatsapp +919998367796 / Skype id: anitagovilkar.abhijit

We will be happy to post videos as per your requirements also. Do write to us.

Degree of the Polynomial is the exponent of the highest degree term in a polynomial.

A polynomial of degree 0 is called a Constant Polynomial.

On the basis of Degree of the Polynomial,there are different types of polynomial. They are as follows :

Degree Name of the Polynomial Form of the Polynomial Example
0 Constant Polynomial f(x) = a, a is a constant. f(x) = 2
1 Linear Polynomial f(x) = ax + b , a ≠ 0 f(x) = 3x + 4
2 Quadratic Polynomial f(x) = ax2 + bx + c , a ≠ 0 f(x) = 2x2 + 4x - 4
3 Cubic Polynomial f(x) = ax3 + bx2 + cx + d , a ≠ 0 f(x) = 3x3 - x2 + 4x + 5
4 Quartic Polynomial f(x) = ax4 + bx3 + cx2 + dx + e , a ≠ 0 f(x) = - 4x4 + 3x3 - x2 + 8x + 6

Write the degree of the following polynomial

1) f(x) = 3x + 1/2

Solution :
The degree of this polynomial is 1 as the highest exponent is 1.

2) p(x) = 2y2 - 3y/2 + 7.

Solution :
The highest exponent is 2, so its degree is 2.

3) q(x) = 5x3 - 3x2 + x - 1/√2.

Solution :
The degree of this polynomial is 3 as it is the highest exponent.

4) q(u) = 9u5 - 2/3 u4 + u2 -1/2.

Solution :
The degree of this polynomial is 5.

5) p(x) = -3/2

Solution :
The degree of this polynomial is 0, so it is a Constant Polynomial.

6) q(x) = 1

Solution :
The degree of this polynomial is 0, so it is a Constant Polynomial.

Identify the types of polynomial

1) p(x) = x2 -5x + 6

Solution :
The degree of this polynomial is 1 so its a Linear polynomial.

2) q(y) = y3 - 2y2 + 8

Solution :
Degree = 3
∴ Polynomial = Cubic polynomial.

3) f(x) = 4x4 + 9

Solution :
Degree = 4
∴ Polynomial = Quartic.

4) q(a) = a5 + 4a3 -10

Solution :
Degree = 5
∴ Polynomial = Polynomial ( no special name as such).




Polynomial

Degree of the Polynomial
Zeros of Polynomial
Remainder Theorem
Find remainder by Synthetic Division
Rational root test in Polynomial
Solved Examples on Polynomial

Home Page

Russia-Ukraine crisis update - 3rd Mar 2022

The UN General assembly voted at an emergency session to demand an immediate halt to Moscow's attack on Ukraine and withdrawal of Russian troops.