1)Samy sold his dinning table set at a loss of 20%. If he had sold it for $ 800 more, he would have received a profit of 5%. Find the cost price .

Let the cost price be $ 100

So when C.P = 100 , loss of 20% means

S.P = 100 – 20 = 80

Profit of 5% means S.P = 100 + 5 = 105

The difference of two S.P = 105 - 80 = 25

If the difference is 25, C.P = $100

If the difference is $ 800 , C.P = (100 / 25 ) x 800

C.P = $ 3200

Let C.P of 1 pencil is $1 .

C.P of 10 pencils = $ 10

S.P of 10 pencils = C.P of 11 pencils = $ 11

Profit on 10 pencils = 11 – 10 = $1

Profit % = ( 1/ 10) x 100 = 10 %

∴C.P of 2nd buffalo = 30,000 - x

------------------- x C.P

100

S.P = 100 - 15x

-----------= 85x/ 100

100

--------------------- x C.P

100

S.P = (100 + 19)(30,000- x) 119(30,000 -x)

-------------------- = ----------------

100 100

85x/ 100 = 119 ( 30,000 - x)/ 100

⇒ 85x = 119(30,000 - x)

⇒ 85x = 3,570,000 - 119x

⇒ 85x + 119 x = 3,570,000

⇒ 204x = 3,570,000

⇒ x = 3,570,000 / 204

⇒ x = $17,500

C.P of 2nd buffalo = 30,000 - 17,500 = $12,500

• Finding profit or loss percent

• Finding cp when sp and Profit or Loss percent are given

• Finding sp when cp and Profit or Loss percent are given

• Solved examples on Profit and Loss

GMAT

GRE

1st Grade

2nd Grade

3rd Grade

4th Grade

5th Grade

6th Grade

7th grade math

8th grade math

9th grade math

10th grade math

11th grade math

12th grade math

Precalculus

Worksheets

Chapter wise Test

MCQ's

Math Dictionary

Graph Dictionary

Multiplicative tables

Math Teasers

NTSE

Chinese Numbers

CBSE Sample Papers